„Accesul României la Marea Neagră și peste 1000 de km de granița naturală formata de fluviul Dunărea a contribuit la dezvoltarea domeniului construcțiilor navale din secolul al XIX-lea . Odată bijuteria coroanei regimului comunist, industria navală românească a trecut printr-o perioadă furtunoasă în ultimul deceniu al secolului al XX-lea . Având în vedere schimbările radicale din domeniul economic, după căderea cortinei de fier, sectorul a fost grav subfinanțat .
Privatizarea treptată a fost ca o gură de aer proaspăt, de care industria avea mare nevoie . Noul mileniu a găsit companiile navale în plin proces de recapitalizare și modernizare a echipamentului . Mai mult, noii proprietari au deschis usile pentru clientii internationali.
În 2009, industria construcțiilor navale românești s-a clasat pe locul al zecelea în lume în ceea ce privește producția brută per tonaj . În timp ce în 1989 peste 80 % din producția a fost pentru piața internă , în prezent, 70-80 % urmeaza calea exportului în principal către UE , China , Africa de Sud și Norvegia .
În prezent , există nouă șantiere navale importante din România și șapte ateliere de lucru de dimensiuni mai mici . Constanța , Mangalia și Midia șantierele navale sunt situate pe coasta Mării Negre . Tulcea , Galați și Brăila șantierele navale se află aproape de locul unde Dunărea se varsa în Marea Neagră . Orșova , Drobeta – Turnu Severin și Giurgiu sunt șantierele navale fluviale , în partea de sud – vest a țării , la granița Serbia și respectiv Bulgaria. Lungă tradiție de construcții navale a condus la dezvoltarea de programe educaționale care oferă specialiști cu o înaltă calificare, o activitate cercetare susţinută și un design calificat.
Șantiere navale din România sunt în general specializate în construcția de nave pentru transportul de marfă. Principalele tipuri de nave construite aici sunt vrachierele, nave cu tancuri de marfa, nave de marfă, nave de pescuit , remorci maritime , impingatoare și barje .
Santierul Naval Mangalia este specializat in containere de capacitate de cel puțin 5.500 TEU și 80.000 la 180.000 vrachierele DWT . Santierul Naval Constanta construiește tancuri de 40 de la 55.000 tdw, în timp ce Damen Galați construiește nave militare și remorchere . Şantierele navale Tulcea și Brăila sunt specializate în nave de aprovizionare si remorchere , în timp ce Severnav Drobeta – Turnu Severin și Orșova se concentrează mai mult pe navele fluviale și navele de coastă.
Tags:
Braila,
sanco,
shipbuilding,
shipyard,
shipyard builds,
vessels